Er zijn veel bezienswaardigheden verscholen in het Friese land!
Een absolute must in het Eise Eisinga Planetarium in Franeker.
Daar is het nog steeds perfect werkende zonnestelsel te bewonderen dat een wolkammer al in 1774 bouwde in zijn eigen huiskamer.
Of houdt u meer van griezelen?
In het kerkje van het Friese dorpje Wieuwerd zijn een aantal goed bewaarde mummies te bezichtigen.
Vergeet vooral niet op visite te gaan bij de Friese Staten en Stinsen, adellijke bouwwerken uit het verleden vertellen hun verhaal! Nieuwsgierig geworden, hieronder volgen een aantal suggesties.
Voor de kinderen zijn er ook vele leuke uitstapjes. In Friesland heb je bijvoorbeeld ruime keuze uit overdekte speeltuinen, zwembaden, kinderboerderijen, musea en een dierentuin. Hieronder treft u een aantal suggesties voor leuke uitstapjes met kinderen.
Aqua Zoo Friesland
Heb je wel eens gehoord van de breedvoorhoofdkrokodil? Nee? Deze spannende dieren kom je tegen in Friesland! Niet zomaar in het wild hoor, je gaat daarvoor naar Aqua Zoo Friesland.
www.frieslandzoo.nl
Sybrandy's Speelpark Oude Mirdum
Sybrandy’s Speelpark is gelegen in Zuidwest Friesland te midden van de prachtige bossen van Gaasterland.
Het park, ontstaan uit een vogelpark, is uitgegroeid tot het attractiepark van Friesland. De doelgroep van het park is kinderen van 3 tot 13 jaar.
http://www.sybrandys.nl/
Beleef het waddengebied bij de SeedyksterToer
Natuureducatief recreatiecentrum annex slechtweer- accommodatie De SeedyksterToer biedt jong en oud de gelegenheid om Noordwest - Fryslân Buitendijks te beleven.
http://www.seedykstertoer.nl/?cat=home&taal=nl
Natuurmuseum Fryslân
Een museum voor kinderen, ouders en grootouders, natuurliefhebbers en iedereen die wel eens een potvis van nabij wil zien, een rondje boven Fryslân wil vliegen of over de bodem van een sloot wil lopen.
Zelf doen en beleven staat centraal in het museum en maken dit tot het natuurleukste museum van Fryslân!
http://www.natuurmuseumfryslan.nl/museuminfo.php
Avontuurlijk ontdekkingscentrum Aeolus
Aeolus is een avontuurlijk ontdekkingscentrum. Bij Aeolus kan ieder kind zich helemaal uitleven. De kinderen van 1 t/m 14 jaar kunnen rennen, springen, klimmen en er is veel te ontdekken.
Ook voor volwassenen is het ontdekkingscentrum een leuke ervaring.
http://www.aeolusfriesland.nl/wat-is-aeolus.html
Freeriderz Kitesurfschool
Kitesurfen is voor jong en oud, niet moeilijk en erg toegankelijk. Freeriderz kitesurfschool werkt met IKO gecertificeerde instructuers en verzorgd lessen volgens de internationale richtlijnen.
http://www.kitesurfles.net/
Kameleondorp Terherne
Iedereen kent ze wel, de tweeling Hielke en Sietse Klinkhamer die één belangrijk levensdoel hebben: het uithalen van kattekwaad! Er zijn in 2003 en 2005 zelfs succesvolle speelfilms over dit tweetal uitgebracht. De Kameleon leeft als nooit tevoeren en Terherne is de place-to-be!
http://www.kameleonterherne.nl/
Speelbos Joure
http://www.speelbosjoure.nl/
Het Kazemattenmuseum Kornwerderzand
Als men over de Afsluitdijk rijdt, dan ziet men bij de spuisluizen grote betonnen gevaartes liggen. Het zijn verdedigingswerken, gebouwd in de jaren 1930 tijdens de aanleg van de Afsluitdijk. In de eerste linie bij Kornwerderzand is in de meidagen van 1940 fel gevochten. De Duitse aanvallers werden hier tegengehouden.
http://www.kazemattenmuseum.nl/
Nationaal Modelspoormuseum
Met een groot aantal modeltreinen van de Ahrend tot de Thalys.
Kinderen kunnen met knopjes zelf de treinen laten rijden op een van de 4 banen.
http://www.modelspoormuseum.nl/
Ooievaarsstation It Eibershiem
http://www.earnewald.nl/bezienswaardigheden/ooievaarsstation-eibertshiem
Op en rond de Terpen in Noordwest Friesland vindt u pittoreske dorpjes en historische steden, al dan niet aan de beroemde elfstedentochtroute gelegen. Wij selecteerde de volgende, aansprekende Friese dorpen en steden voor u.
Franeker is bekend van het oudste, nog werkende planetarium in Nederland. Eise Eisinga maakte het eind achttiende eeuw en het is nu nog even fascinerend als toen. Maar er is meer dat deze Friese stad het bezoeken waard maakt. Zo herbergt Franeker het enige Kaatsmuseum in Nederland en Museum "'t Coopmanshûs", dat u vertelt waaraan Franeker de naam academiestad dankt. U vindt er de Bogt fen Guné, de oudste studentenherberg van Nederland en het schitterende stadhuis in Renaissance stijl. En wat dacht u van het historische bolwerk met zijn goed bewaard gebleven theekoepeltjes, waar u kunt genieten van een heerlijk kopje versgezette thee.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Franeker
In het uiterste noorden van Noardwest Fryslân vindt u de twee parochiedorpen St. Anna- en St. Jacobiparochie. Kunstenaar Henk Rusman maakte voor het laatste dorp het kunstwerk St. Jacobspoort dat het begin van de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela markeert. De Greate Kerk uit 1849 die u in St. Jacobiparochie aantreft, is verrassend anders dan de meeste kerkgebouwen in Friesland. De achtkantige Van Harenskerk in St. Annaparochie is traditioneler. Het gebouw stamt uit 1682. Achter het sobere uiterlijk gaat een opvallend rijk interieur schuil. Met fraai houtsnijwerk en zware, met koper beslagen toegangsdeuren naar de grafkapel van de Van Harens (een geschenkt van de Zweedse koning Karel XI). Ook zeker een bezoekje waard is het Meijer Machinemuseum in St. Jacobiparochie met zijn oude stoommachines. Te bezichtigen op afspraak. Met een beetje geluk kunt u in dit dorp ook kennismaken met de typisch Bildtse sport Kooitsytipelen op het speciaal daarvoor aangelegde veld.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Sint-Jacobiparochie
Het terpdorp Wommels staat bekend om haar onbeschadigde terp. Deze terp in het centrum van het dorp wordt in de zomermaanden gebruikt voor verschillende activiteiten. Vanaf 1903 wordt de Freulepartij voor schooljongens gekaatst. Daarnaast staat Wommels bekend om de slachtedyk. Deze dijk is de bekendste dijk van Friesland geworden en loopt van Raerd tot Oosterbierum. Eens in de vier jaar wordt op deze dijk de slachtemarathon gehouden. Ook is Wommels bekend geworden door de fabricage en handel in kaas. In een voormalig kaaspakhuis aan het Ald Hiem is nu het museum "De striid tjin het wetter" gevestigd. In het midden van het dorp de Jacobikerk. Deze kerk is gebouwd in het begin van de 16e eeuwen er hangen mooie rouweborden van de Sminia's en Jongema's. Aan de Bolswarder Trekvaart, vlakbij het centrum, is een passantenhaven voor recreatievaarders.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Wommels
Wie Makkum zegt, zegt aardewerk. In dit dorpje aan het IJsselmeer vindt u de enig overgebleven fabriek van tinglazuur aardewerk in Nederland. Het bedrijf, opgericht in 1594, is niet alleen vanwege het traditionele sieraardewerk het bezoeken waard. Ook de moderne designstukken vragen er om gezien te worden. Maar Makkum heeft meer. Zo kunt u vanuit dit dorp de prachtige omgeving verkennen per nostalgische praam. En… Makkum heeft watersporters veel te bieden. Van strand- en zwemplezier tot surf-, zeil- en sportvertier. Leuk en leerzaam voor jong en oud is de Ald Faers Erfroute die Makkum aandoet. Deze route voert langs een aantal met zorg gerestaureerde monumenten die vertellen over leven en werken rond 1880. In Makkum kunt u in een gerestaureerde boerderij genieten van een kopje koffie met drabbelkoek, gevolgd door een rondleiding door de bijbehorende gebouwen waaronder een authentieke smederij.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Makkum_(Friesland)
Allingawier is een klein terpdorp in het westen van Fryslân. Binnen de borden van de bebouwde wonen nog geen 20 mensen. Het dorp vormt een eenheid met het nabijgelegen Exmorra. De museumroute van Aldfaers Erf komt door Allingawier. Er is onder andere een boerenhofstede uit de 18e eeuw te bezichtigen. Er zijn daar verschillende boerenrijtuigen samengebracht.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Allingawier
Schraard Het Bloedwonder van 1414 te Schraard. Het dorp Schraard of Skraard (in het Fries), anderhalve kilometer ten oosten van Wons (Wûns) onder Witmarsum gelegen, is op een uit het begin van onze jaartelling aangelegde terp gebouwd. Het uit warmgele kloostermoppen opgetrokken kerkje werd een pelgrimsoord nadat de pastoor en de vicaris in 1414 een bloedende hostie op het altaar vonden als bewijs van de transsubstantie van brood en wijn in lichaam en bloed van Christus. De paus erkende dit wonder en legde in een bul de aflaat vast voor mensen die de kerk bezochten en daar offerden. Nadat de gereformeerden de kerk in bezit hadden genomen, werden alle middeleeuwsekunstuitingen vernietigd en raakte het verhaal van het wonder met de bloedende hostie in vergetelheid. Alleen de prachtig besneden zijkanten van de eikenhouten banken in het kerkje ontkwamen aan de barbaarse vernielzucht van de Beeldenstorm.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Schraard
Bolsward is een oude Hanzestad met een kleine 9400 inwoners. De rijke geschiedenis heeft haar sporen nagelaten. Het kleine stadje telt alleen al drie kerken die het bezichtigen waard zijn. Van de Broerekerk rest na een brand in 1980 nog slechts een ruïne. Maar wel één van de mooiste van het land. Een andere bezienswaardigheid is het Stadhuis, dat in renaissancestijl is gebouwd. Hier is ook een oudheidskamer ondergebracht, waar voorwerpen worden tentoongesteld die een beeld geven van Bolswards roemrijke verleden. In het geboortehuis van de bekende Friese schrijver Gysbert Japicx vindt u tegenwoordig een tekstwinkel voor tekst en uitleg van de Friese taal. En wat dacht u van een bezoekje aan de lokale distilleerderij van Plantinga/Sonnema. Het adres bij uitstek om kennis te maken met de echte Friese beerenburg. Hetgezellige centrum van Bolsward is een ideaal rustpunt in elke fiets-, wandelroute.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Bolsward
Exmorra ligt in de buurt van Makkum en Bolsward. Hier is het Fries landbouwmuseum gevestigd. Tegenover het museum bevindt zich een glasblazerij en verderop in het dorp zijn een prachtige middeleeuwse kerk, een grutterswinkel, een siertuin en diverse andere attracties te bezoeken. Exmorra maakt deel uit van de museumroute van Aldfaers Erf.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Exmorra
Vlak achter de zeewering tussen Harlingen en de Afsluitdijk ligt Witmarsum. In dit dorpje op de oude Friese klei werd ruim vijfhonderd jaar geleden Menno Simons geboren. Het dorpje is, net als het nabij gelegen Pingjum, nog altijd een bedevaartsoord voor mennonieten uit de hele wereld. Het huisje waarin de doopsgezinden volgens de overleveringen onder leiding van Simons samenkwamen, is begin 19e eeuw vervangen door een kerkje. In 1870 verplaatste de gemeente zich naar Witmarsum. Op de plaats waar het kerkje moet hebben gestaan verrees een gedenknaald voor de kerkhervormer. Het geboortedorp van Menno Simons is het beginpunt van diverse wandelroutes door het land van de mennonieten.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Witmarsum
Het pittoreske stadsgezicht van Sneek verbergt het bruisende centrum van de watersport in Friesland. Door de ligging tussen verschillende meren en kanalen, is deze Friese elfstedenstad het middelpunt van het watertoerisme. Zo is de Sneekweek een nationaal synoniem voor gezelligheid en spektakel op en rond het water. Maar ook landrotten heeft Sneek veel te bieden. Een prachtig historisch centrum bijvoorbeeld met vele monumenten. Ambachtelijke bedrijven waar u vakmanschap kunt zien en proeven, zoals een Drabbelkoekenbakkerij, Klokkenmakerij en de slijterij van Weduwe Joustra met haar oude winkelinrichting. Of wat dacht u van het Nationaal Modelspoormuseum en de neogotische kruisbasiliek, ontworpen door de architect P.J.H. Cuypers, bekend van het Rijksmuseum en het Centraal Station in Amsterdam.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Sneek_(stad)
Leeuwarden. Hoofdstad van de provincie Friesland. Start- en eindpunt van de roemruchte Friese Elfstedentocht. Stad met een rijke, op veel plaatsen nog zichtbare, geschiedenis en een door grachten omzoomd gezellig druk centrum. U zult zich in Leeuwarden zeker niet vervelen. Naast vele musea biedt de stad bijvoorbeeld een heerlijk stadspark, waar 's zomers regelmatig van live-muziek kan worden genoten.Ook kunt u er de scheefste toren van Nederland beklimmen, een bezoekje brengen aan Aqua Zoo of één van de vele galerietjes binnenwippen. Ook 'savonds is het goed toeven in de Friese hoofdstad. Wat dacht u van een voorstelling in stadsschouwburg De Harmonie, een hapje of drankje op een terrasje of in een van de talrijke cafeetjes en eethuisjes of een wandeling langs de verlichte monumentale grachtenpanden.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Leeuwarden_(stad)
Nieuw in Harlingen!
Vorig jaar zijn Johan en Lisa Ligthart gestart met hun wellness en masagesalon SMS Chilltime. Op 100 meter van ons hotel ligt nu een uniek wellness-complex geschikt voor maximaal 6 personen. U kunt er genieten van een Turksstoombad, een luxe finse sauna, een Spa-whirlpool met 64 jets, infrarood cabine een voetenbad en uiteraard een relaxgedeelte met mogelijkheden voor eten en drinken van de kleine kaart.
Chilltime is te reserveren vanaf 2 personen.
Voor iedereen die de grootschalige wellnesscetra mijdt, een echte aanrader!
Wij bevelen sms Chilltime van harte bij u aan!
Zie voor meer informatie: http://www.massageharlingen.nl